Thursday, 28 November 2013

Computer awareness base objective questions in Hindi for Banking exam preparation- PO, IBPS ( computer technology in Hindi )


1.     A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion

Answer: A 

2.     ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal €™s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS 

Answer:

3.     The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal €™s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation. 

Answer: C 

4.     ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence 

Answer: A 

5.     The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing. 

Answer: B 

6.     After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process. 

Answer: B 

7.     Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers. 

Answer: D 

8.     A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte. 

Answer: B 

9.     A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte 

Answer: C 

10.   A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte 

Answer: C 

11.   All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives. 

Answer: B 

12. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software. 

Answer: A 

13.  Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices 

Answer: C 

14.  DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband 

Answer:

15. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process, Output,  Input,  Storage
B. Input,  Output, Process,  Storage
C. Process,  Storage, Input,  Output
D. Input, Process, Output , Storage 

Answer:




Recommended
 Links